artenys-opening-01

Open monumentendag 2014

In het kader van Open Monumentendag 2014 is er door AVS een reportage geschoten over de restauratie van onze Artenys kantoren.

In de kapel van de Wolwevers verbleven de leden van de gilde die te oud of te ziek waren om voor zichzelf te zorgen. Van het complex bestaan enkel nog de kapel en de keuken. De kapel heeft een lange geschiedenis van vele herbestemmingen achter de rug: van vleeshuis, theater, verkoopzaal en garage tot Cinema Savoy. Vandaag maakt de gerestaureerde kapel deel uit van een kledingzaak.

Het aansluitende calefactorium, de keuken van het wolwevershuis, werd vooral als stapelplaats gebruikt. Daardoor omvat deze Middeleeuwse keuken -als enige deel van de site- vele authentieke elementen. In de 19de eeuwse vensteropeningen (langs de buitenzijde) zitten de oorspronkelijke vensteromlijstingen in Balegemse witsteen.

Ook de Doornikse plint bleef bewaard. Binnenin zijn nog duidelijke sporen van de inrichting. De warmtebron vond zich in het midden van de ruimte tussen de vier overgebleven natuurstenen zuilen. De nissen werden waarschijnlijk dichtgemetseld tijdens het bouwen van de muren, want het geheel werd met dezelfde baksteen uitgevoerd.

Artenys heeft er nu haar kantoren gevestigd en dat zonder alles te restaureren maar door er een glazen kooi rond te bouwen.

Klik hier om de reportage te bekijken op de AVS website.